oare se sfarseste totul odata cu moartea ?

PROBABIL nimic nu-1 framinta mai mult pe om decit intrebarea “Ce se intimpla dupa moarte?”. Vreme de milenii, mintile luminate ale lumii au cugetat la aceasta intrebare. Filozofiile umane si cercetarile stiintifice insa au dat lumii o multime de ipoteze si teorii, care nu seamana decit confuzie.
Dar ce se poate spune despre invataturile Bibliei? Unii sustin ca, in ceea ce priveste moartea si viata de apoi, Biblia creeaza la fel de multa confuzie. Totusi, confuzia este, mai degraba, provocata de multitudinea de religii ce tulbura apele limpezi ale invataturilor biblice cu falsitati si legende. De aceea, daca veti incerca sa lasati la o parte miturile si traditiile omenesti si veti examina cu atentie ce spune in realitate Biblia, veti descoperi o invatatura care are logica si umple inima de speranta.

Starea omului inainte de a veni in existenta

Sa ne gindim, de pilda, la cuvintele regelui So-lomon citate in articolul precedent. Cele doua texte biblice afirma cit se poate de clar ca mortii ” si oamenii, si animalele ” nu sunt constienti de nimic. Prin urmare, potrivit Bibliei, in moarte nu mai exista activitate, constienta, emotie sau gind. ” Eclesiastul 9:5, 6,10.
Vi se pare greu de crezut? Ginditi-va: Care este starea omului inainte de a veni in existenta? Unde erati inainte ca minusculele celule provenite de la parinti sa se uneasca si sa se dezvolte astfel incit sa deveniti persoana care sunteti? Daca oamenii au o entitate invizibila ce supravietuieste mortii corpului, unde se afla ea inainte de momentul conceperii? Adevarul este ca nu ati avut o existenta preumana pe care sa v-o puteti aminti. inainte de momentul conceperii, nu ati existat. Explicatia e foarte simpla! Este logic, asadar, sa tragem concluzia ca, la moarte, nu mai suntem constienti de nimic, exact asa cum nu eram constienti nici inainte de a veni in existenta. Dupa ce Adam a pacatuit, Dumnezeu i-a spus: “Caci tarina esti si in tarina te vei intoarce” (Geneza 3:19). In acest sens, oamenii nu se deosebesc cu nimic de animale, in ceea ce priveste starea mortilor, Biblia spune ca “omul nu intrece cu nimic animalul”. ” Eclesiastul 3:19, 20.
inseamna oare ca viata omului se limiteaza la citeva decenii, dupa care urmeaza o stare de nonexistenta eterna? Sau exista o speranta pentru morti? Va invitam sa va ginditi la cele ce urmeaza.

Dorinta innascuta de a trai

Nimanui nu-i place sa vorbeasca despre moarte, cu atit mai mult despre propria moarte. Multi nici nu vor sa se gindeasca la ea. Cu toate acestea, mass-media ne bombardeaza cu imagini si cu istorisiri fictive, ce infatiseaza oameni murind in tot soiul de imprejurari, sau prezinta cazuri reale de deces.
Drept urmare, moartea unor straini poate parea un aspect normal al vietii. Totusi, cind  ne moare cineva drag sau cind propria moarte este iminenta, nu ni se mai pare nimic normal. Åži asta pentru ca dorinta de a trai este adinc inradacinata in noi. In plus, suntem inzestrati cu capacitatea de a percepe trecerea timpului si notiunea de eternitate. Regele Solomon a scris ca Dumnezeu “a pus in inima oamenilor chiar si vesnicia” (Eclesiastul 3:11). in conditii normale, dorim sa traim pe timp indefinit. Practic, nu vrem sa murim niciodata. Nimic nu indica insa ca si animalele ar avea o astfel de dorinta. Ele traiesc fara sa constientizeze viitorul.

Potentialul urias al omului

Oamenii nu numai ca doresc sa traiasca etern, dar au si capacitatea de a se mentine activi si de a realiza lucruri noi pentru totdeauna. Se pare ca potentialul omului de a invata este nelimitat. S-a spus ca nimic din natura nu se compara cu creierul uman in privinta complexitatii si a capacitatii lui de a se adapta. Spre deosebire de animale, omul e inzestrat cu o minte creatoare, capabila sa rationeze si sa inteleaga notiuni abstracte. Oamenii de stiinta nu au facut decit primii pasi in intelegerea potentialului pe care il are creierul uman.
Odata cu inaintarea in virsta, creierul isi pastreaza o mare parte din acest potential. Specialistii in neurostiinte au descoperit de curind ca majoritatea functiilor cerebrale ramin nealterate odata cu imbatrinirea. Cercetatorii de la Center for Innovation in Science Learning din cadrul Institutului Franklin explica: “Creierul uman are capacitatea de a se adapta si de a forma noi conexiuni nervoase la nesfirsit. Chiar si la o virsta inaintata, in creier se pot forma noi neuroni. Deteriorarea mintala grava este de obicei cauzata de boala; totusi, in cele mai multe cazuri, pierderile de memorie si slabirea functiilor motorii asociate inaintarii in virsta sunt rezultatul lipsei de activitate, de stimulare si de exercitii mintale”.
Cu alte cuvinte, daca l-am putea stimula neintrerupt din punct de vedere intelectual si daca l-am putea feri de boli, creierul ar functiona la nesfirsit. “Creierul este cel mai complex lucru descoperit pina acum in univers”, a declarat James Watson, specialist in biologie moleculara, unul dintre oamenii de stiinta care au descoperit structura fizica a ADN-ului. intr-o carte scrisa de Gerald Edelman, specialist in neurostiinte, se precizeaza ca intr-o portiune din creier de dimensiunile unei gamalii de chibrit “exista aproximativ un miliard de conexiuni ce pot realiza combinatii exprimabile doar in cifre hiperastronomice ” ceva de genul 10 urmat de milioane de zerouri”.

Vi se pare logic, asadar, ca omul, desi inzestrat cu un asemenea potential, sa traiasca doar citeva decenii? E ca si cum ai transporta un singur graunte de nisip pe o distanta de doar citiva centimetri cu un tren de marfa, cu multe vagoane si tractat de o locomotiva de mare putere. N-ar avea nicio logica! Atunci de ce a fost inzestrat omul cu aceasta capacitate uriasa de a invata si de a realiza lucruri noi? Oare nu pentru ca, spre deosebire de animale, a fost creat pentru a trai vesnic?

Speranta pe care ne-o da Creatorul

Dorinta innascuta a omului de a trai si capacitatea lui uriasa de a invata nu lasa loc decit unei singure concluzii logice: Omul a fost proiectat pentru a trai mult mai mult decit 70 sau 80 de ani. Aceasta ne duce spre o alta concluzie la fel de logica: E cert ca exista un Proiectant, un Creator, un Dumnezeu. Legile imuabile ale universului fizic si uluitoarea complexitate a vietii de pe pamint vin in sprijinul credintei intr-un Creator. Atunci, daca Dumnezeu ne-a creat cu capacitatea de a trai etern, de ce murim? Åži ce se intimpla dupa moarte? Intentioneaza oare Dumnezeu sa-i readuca la viata pe cei ce au murit? Ar fi logic ca un Dumnezeu intelept si puternic sa ne ofere raspunsul la aceste intrebari. De altfel a si facut lucrul acesta.

Ginditi-va la cele ce urmeaza:

â–  Moartea nu a facut parte din scopul initial al lui Dumnezeu cu privire la omenire.
Din relatarea biblica in care e mentionata pentru prima oara moartea, intelegem ca aceasta nu facuse parte din scopul lui Dumnezeu cu privire la om. Cartea Geneza ne spune ca, pentru a le permite primilor oameni, Adam si Eva, sa-si demonstreze iubirea si loialitatea, Dumnezeu i-a supus unui test simplu: le-a interzis sa manince din rodul unui anumit pom. Dumnezeu a spus: “in ziua in care vei minca din el, in mod sigur vei muri” (Geneza 2:17). Adam si Eva aveau sa moara numai daca se razvrateau. Relatarea biblica arata ca ei nu au trecut testul, cu alte cuvinte nu i-au ramas loiali lui Dumnezeu si, prin urmare, au murit. in felul acesta au patruns imperfectiunea si moartea in familia umana.
â–  Biblia compara moartea cu un somn. Biblia foloseste expresia ‘a adormi in moarte’ (Psalmul 13:3). Iata ce le-a explicat Isus apostolilor inainte de a-1 invia pe prietenul sau Lazar: “Lazar, prietenul nostru, se odihneste, dar ma duc acolo sa-1 trezesc din somn”. Åži chiar asta a facut! Biblia spune ca, atunci cind Isus 1-a chemat, Lazar, “care fusese mort”, “a iesit” din “mormintul de amintire”. Era viu din nou! ” Ioan 11:11,38-44.
De ce a asemanat Isus moartea cu un somn? Deoarece in timpul somnului, omul este intr-o stare de inactivitate. Cind doarme profund, omul nu este constient de ce se intimpla in jurul lui sau de trecerea timpului. Nu simte durere si nici nu sufera. in mod asemanator, in moarte nu exista activitate sau constienta. Comparatia insa nu se opreste aici. Cel ce doarme se va trezi la un moment dat din somn. Biblia ofera o speranta similara pentru cei ce dorm in moarte.
Creatorul insusi promite: “ii voi elibera din mina Åžeolului [mormintul comun al omenirii], ii voi scapa din moarte. Unde iti sunt ghimpii, Moarte? Unde iti este puterea de distrugere, Åžeolule?” (Osea 13:14). Potrivit altei profetii biblice, Dumnezeu “va inghiti moartea pentru totdeauna. Domnul Suveran Iehova va sterge lacrimile de pe toate fetele” (Isaia 25:8). Procesul readucerii la viata a celor morti se numeste inviere.
â–  Unde vor trai cei inviati? Asa cum sa explicat mai inainte, oamenii au dorinta fireasca de a trai pe timp nelimitat. Unde ati dori sa traiti pentru totdeauna? V-ar incinta ideea ca, dupa moarte, sa traiti ca parte a unei forte impersonale, prezente peste tot in univers, cum predau unele religii? V-ati dori sa va continuati existenta in alta persoana, fara sa va mai amintiti ce ati facut inainte de a muri? Va suride ideea de a reveni la viata sub forma unui animal sau a unui arbore? Daca ati avea de ales, chiar ati dori sa traiti intr-o lume lipsita de bucuriile pamintesti si de tot ceea ce e omenesc?
in conditii ideale, nu ati prefera sa traiti pentru totdeauna aici, pe pamint? Exact aceasta este speranta pe care o ofera Biblia. Cu acest scop a creat Dumnezeu pamintul: ca sa fie locuit de cei ce-1 iubesc pe Dumnezeu si doresc sa-i slujeasca bucurosi pentru totdeauna. De aceea, iata ce spune Biblia: “Cei drepti vor mosteni pamintul si vor locui pentru totdeauna pe el”. ” Psalmul 37:29; Isaia 45:18; 65:21-24.
â–  Cind va avea loc invierea? Comparatia dintre moarte si somn arata ca, de obicei, invierea nu are loc imediat dupa moarte. De la momentul mortii pina la cel al invierii trece un timp in care persoana “doarme”. Biblia consemneaza intrebarea unui barbat pe nume Iov: “Daca barbatul viguros moare, poate el trai din nou?” Apoi el raspunde: “Voi astepta … [in mormint], pina-mi va veni alinarea. Tu [Dumnezeu] vei chema si eu iti voi raspunde” (Iov 14:14,15). Ce bucurie va fi cind cei ce dorm in moarte vor fi readusi la viata, alaturi de cei dragi ai lor!

Frica morbida e neintemeiata

Este adevarat, speranta pe care o ofera Biblia nu inlatura pe deplin teama de moarte. E firesc sa ne temem intrucitva de durerea si suferinta ce insotesc uneori moartea. Ne temem, bineinteles, sa nu pierdem in moarte o persoana draga. De asemenea, ne temem de efectele pe care propria moarte le-ar putea avea asupra celor dragi ai nostri.

Totusi, dezvaluindu-ne adevarata stare a mortilor, Biblia ne ajuta sa inlaturam frica morbida de moarte. Nu trebuie sa ne fie teama ca in viata de apoi am putea fi chinuiti de demoni in flacarile iadului. Nu trebuie sa ne fie frica de o asa-zisa lume intunecata a spiritelor rele, unde sufletele sunt damnate sa bintuie pentru totdeauna. Åži nu trebuie sa ne fie teama ca dupa moarte ne asteapta nonexistenta eterna. De ce? Deoarece Dumnezeu are o memorie nemarginita si ne promite ca ii va readuce la viata pe pamint pe toti cei morti aflati in memoria sa. Biblia ne da asigurarea: “Adevaratul Dumnezeu este pentru noi un Dumnezeu al faptelor de salvare; ale lui Iehova, Domnul Suveran, sunt caile de iesire din moarte”. ”

Reclame

3 comentarii (+add yours?)

 1. MARIN DANIEL
  iul. 03, 2009 @ 10:24:15

  noi oameni pe pamant santem trecatori,si nu avem sansa sa ne intoarcem pe acest pamant,din nou viata de apoi este eterna

  Răspunde

 2. Lili
  aug. 18, 2009 @ 13:07:23

  Poate sa-mi spuna cineva, unde vor locuii miliarde si miliarde de osmeni de la Geneza pana in zilele noastre, atunci cand Dumnezeu ii vor invia ?
  Cred cu tarie ca exista o Energie Super-inteligenta, ca suntem inconjurati pe Pamant si-n tot Universul de energii mult superioare noua, dar din pacate facem numai supozitii referitor la ce se va intampla cu noi dupa ce murim. Dupa umila mea parere, cred, ca dupa ce moare o fiinta, o infima parte din corpul ei spiritual si astral devine energie. Aceasta energie cred ca detine anumite date esentiale din viata terestra acelei fiinte decedate. Cu cat aceasta energie este mai inteligenta apar anumite fenomene greu de explicat de noi pamanteniii. Aceasta este parerea mea despre „Viata de Apoi”.

  Răspunde

 3. Vasile Ilas
  oct. 24, 2009 @ 08:09:49

  Poate sa-mi spuna cineva, unde vor locuii miliarde si miliarde de oameni de la Geneza pana in zilele noastre, atunci cand Dumnezeu ii vor invia ? (Lili)
  Am sa incerc in timp sa dau un raspuns acestei intrebari conform cu ceea ce am citit pana acum conform revelatiei Bibliei.
  Citind Biblia Il putem vedea pe Dumnezeu. Desi Dumnezeu este o taina, Biblia ni-l reveleaza intr-un mod minunat si clar. De asemenea, Biblia ne arata si sursa universului. Pentru a cunoaste sursa universului nu este nevoie sa bajbaim ca orbii si nu este nevoie ca Darwin sa ne spuna ceva. Cand deschidem Biblia, primul verset ne spune ca Dumnezeu a creat cerurile si pamantul. De asemenea, Biblia ne spune care este originea omului. Omul a venit din Dumnezeu si a fost creat de Dumnezeu. Citind Biblia noi putem primi multa cunostinta si revelatie si incercam sa cunoastem rezultatul final al celor saizeci si sase de carti ale Bibliei. Dupa cum scrie negru pe alb, noi toti putem vedea ca ultimul articol al celor saizeci si sase de carti ale Bibliei este Noul Ierusalim.
  Va urma, pentru rasuns la Intrebarea lui Lili!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: