Michael Jackson

 

Michael Joseph Jackson (n. 29 august 1958, d. 25 iunie 2009), supranumit Regele muzicii pop, a fost un renumit cântăreţ american, care a adus contribuţii importante în muzică şi în dans. Imensul succes comercial şi o viaţă personală mult prea controversată l-au ţinut în cultura populară timp de 4 decenii.

Al şaptelea membru al familiei Jackson, Michael Jackson a debutat la vârsta de 5 ani ca membru al unei formaţii impreună cu fraţii săi, apoi în formaţia The Jackson 5 şi şi-a început cariera solo în 1971, în timp ce era încă membru al grupului. Supranumit „King of Pop” (Regele muzicii pop) în următorii ani, cinci dintre albumele sale solo au devenit cele mai vândute albume din întreaga lume: „Off the Wall” (1979), „Thriller” (1982), „Bad” (1987), „Dangerous” (1991 ) şi „HIStory” (1995).

La începutul anilor 1980, a devenit o figură dominantă în muzica de masă şi primul artist afro-american care a avut mare succes la MTV. Popularitatea videourilor lui difuzate la MTV, cum ar fi „Beat It”, „Billie Jean” şi „Thriller”, a transformat videoclipurile muzicale într-o formă de artă distinctă şi un instrument de promovare, ajutând un canal relativ nou să câştige faimă. Videouri cum ar fi „Black or White” şi „Scream”, l-au menţinut pe Michael Jackson ca un element de bază la MTV în anii 1990.

Cu un scenariu de muzică şi clipuri video, Michael Jackson a popularizat o serie de tehnici de dans complicat fizic, cum ar fi robotul şi moonwalk-ul. Sunetul lui muzical distinctiv a influenţat numeroşi artişti hip hop, pop şi R&B contemporan.

Michael Jackson a adunat şi a donat milioane de dolari pentru scopuri de caritate prin intermediul turneului „Dangerous World Tour” şi a ajutat 39 de organizaţii de caritate.

Deşi a fost acuzat de pedofilie în 1993, ancheta penală a fost închisă din cauza lipsei de dovezi, Michael Jackson nefiind pus sub urmărire penală.

A fost căsătorit de două ori şi este tatăl a trei copii, provocând mai multe controverse în legătură cu creşterea lor.

În 2005, Michael Jackson a fost judecat şi găsit nevinovat de încă o acuzaţie de abuz sexual.

Unul dintre puţinii artişti care au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame de două ori, Michael Jackson are mai multe recorduri omologate de Guinness World Records, inclusiv unul pentru „Thriller” ca cel mai vândut album din lume, 13 Premii Grammy, 13 single-uri numărul unu în cariera solo, (mai mult decât oricare alt artist de sex masculin în Hot 100 ERA). A fost unul din idolii culturii de masă, timp de aproape patru decenii. A fost menţionat ca fiind unul dintre cei mai celebri bărbaţi.

Michael Jackson a murit la 25 iunie 2009, într-un spital din Los Angeles, în urma unui stop cardiac suferit la locuinţa sa.[

Young-Michael-Jackson-in--002.jpg RIP image by Tapnoydude

Copilăria şi era The Jackson 5 (1958—1975)

Michael Joseph Jackson s-a născut la 29 august 1958 în oraşul Gary, Indiana (o suburbie industrială a oraşului Chicago, Illinois) într-o familie de muncitori. Fiul lui Joseph „Joe” Walter şi Katherine Esther (născută Scruse), el este cel de-al şaptelea din nouă copii. Fraţii săi sunt Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Randy şi Janet. Joseph Jackson a fost angajat al unei fabrici locale de oţel şi cânta adesea alături de fratele său Luther într-o formaţie de muzică R&B numită The Falcons. Michael Jackson a fost crescut de către mama sa în conformitatea regulilor impuse de Martorii lui Iehova, iar ulterior au existat zvonuri că s-a convertit la Islam, zvonuri dezminţite de avocatul său.[3]

De la o vârstă fragedă Michael a fost abuzat fizic şi emoţional de tatăl său, fiind nevoit să îndure ore întregi de repetiţii fără oprire, bătăi şi înjosiri cauzate de înjurături.[4] Abuzurile din copilărie l-au afectat pe tot parcursul vieţii. Marlon Jackson îşi reaminteşte cum tatăl său îl ridica pe Michael ţinându-l de un picior şi „îl snopea în bătaie iar şi iar cu mâna, lovindu-l pe spate şi fund”.[5] Joseph avea probleme frecvent şi îi pedepsea pe băieţii săi lovindu-i de pereţii casei. Într-o noapte, în timp ce Michael dormea, Joseph a intrat în camera sa folosind fereastra deschisă. Purtând o mască înspăimântătoare, Joseph a început să ţipe, vrând să îşi înveţe copiii să nu lase fereastra deschisă, atunci când se duc la culcare. Mulţi ani după acest incident Michael a avut coşmaruri corelate imaginii tatălui său, în care era răpit din propriul dormitor.[6]

Michael a vorbit deschis despre abuzurile din copilaria sa în anul 1993, într-un interviu a

cordat moderatoarei Oprah Winfrey. El a spus că în timpul copilăriei sale a plâns de multe ori de singurătate. Într-un interviu ce făcea parte din documentarul Living with Michael Jackson (2003), interpretul şi-a acoperit faţa cu mâna şi a început să plângă atunci când vorbea despre copilăria sa.[7][8]

Michael Jackson şi-a dezvăluit talentul muzical la vârsta de cinci ani în faţa colegilor de clasă şi a altor persoane, în timpul unui recital de Crăciun. În anul 1964, Michael şi Marlon s-au alăturat fraţilor Jackson—un grup muzical format de fraţii Jackie, Tito şi Jermaine—la început fiind muzician de backup. La vârsta de opt ani, Michael şi Jermaine au devenit cântăreţii principali ai formaţiei, care a preluat la vremea respectivă numele The Jackson 5. Trupa a concertat pentru câţiva ani în cluburile şi locurile cunoscute din Vestul mijlociu precum Chitlin’ circuit, unde adesea deschideau reprezentaţiile de striptease şi alte acte pentru adulţi. Conduşi de Michael, ei au câştigat în 1966 un concurs important cu versiuni ale unor şlagăre marca Motown precum hitul lui James Brown, „I Got You (I Feel Good)”.[9]

The Jackson 5 au înregistrat mai multe cântece, precum „Big Boy,” pentru casa de înregistrări Steeltown în 1967, iar în 1968 au semnat un contract de management cu Motown Records. Revista Rolling Stone l-a descris mai târziu pe tânărul Michael ca „un fenomen” cu „talente muzicale copleşitoare”. De asemenea, editorii revistei au observat faptul că Michael a devenit rapid cântăreţul principal al grupului, deşi iniţial se rezuma doar la dans. Cu toate că Michael „cânta cu vocea piţigăiată a unui copil, el dansa precum un dansator profesionist, iar interpretările sale timpurii semănau cu muzica RnB/Soul molipsitoare a unor personalităţi precum Sam Cooke, James Brown, Ray Charles şi Stevie Wonder”. Formaţia The Jackson 5 a stabilit un nou record în momentul în care primele patru discuri single lansate („I Want You Back”, „ABC”, „The Love You Save” şi „I’ll Be There”) au câştigat consecutiv prima poziţie în prestigiosul clasament Billboard Hot 100. Pe parcursul primilor ani ai erei The Jackson 5, casa de discuri Motown a spus că Michael ar avea doar nouă ani, cu doi ani mai tânăr decât era în realitate, pentru a-l face să pară mai drăguţ şi mai accesibil publicului.

Începând cu anul 1972, Michael a lansat un total de patru albume pe plan independent, fiind impresariat de casa de discuri Motown, printre ele numărându-se Got to Be There şi Ben. Acestea au fost puse, ca parte din franciza The Jackson 5, şi au produs discuri single de succes precum „Got to Be There”, „Ben” şi o preluare a cântecului „Rockin’ Robin”, original al lui Bobby Day. Popularitatea şi vânzările grupului se aflau la mijlocul anilor 1970 în scădere continuă. Formaţia a mai înregistrat câteva hituri minore precum „Dancing Machine” sau „I Am Love” înainte de a încheia contractul cu Motown.

[modifică] Un nou contract şi Off the Wall (1976—1981)

Grupul Jackson 5 a semnat un nou contract de management cu CBS Records în iunie 1975, alăturându-se grupului Philadelphia International Records, actuala companie Epic Records. Ca rezultat al unor proceduri legale, grupul a preluat numele The Jacksons. După ce această schimbare a avut loc, formaţia a continuat să concerteze la nivel internaţional, lansând încă şase albume de studio între 1976 şi 1984. La perioada respectivă, Michael Jackson a fost compozitorul principal al grupului, scriind şlagăre precum „Shake Your Body (Down to the Ground)”, „This Place Hotel” şi „Can You Feel It”.

În 1978, Michael a jucat rolul Sperietoarei în musicalul The Wiz. Piesele muzicale au fost orchestrate şi aranjate de Quincy Jones, care a format un parteneriat cu Michael Jackson în timpul filmărilor şi a fost de acord să îi producă următorul album independent al interpretului, intitulat Off the Wall. În 1979, Michael şi-a fracturat nasul în timp ce repeta o coregrafie complexă. Operaţia de rinoplastie ulterioară nu a fost o reuşită, Michael având dificultăţi respiratorii, fapt care i-a afectat cariera. Interpretul a fost îndrumat la Dr. Steven Hoefflin, care i-a făcut cea de-a doua rinoplastie, dar şi alte operaţii de înfrumuseţare.

Jones şi Michael au produs împreună discul Off The Wall, printre compozitorii şi textierii participanţi numărându-se solistul formaţiei Heatwave , Rod Temperton, Stevie Wonder şi Paul McCartney. Lansat în 1979, „Off The Wall” a fost primul album al interpretului care a generat patru şlagăre de top 10 în S.U.A., inclusiv hiturile „Don’t Stop ‘Til You Get Enough” şi „Rock With You”. Discul „Off The Wall” a câştigat poziţia a treia în clasamentul Billboard 200, primind multiple discuri de platină în S.U.A. pentru vânzări de peste şapte milioane de exemplare, la nivel mondial fiind vândute peste 20 de milioane de unităţi.

În 1980, Michael Jackson a câştigat trei premii la gala American Music Awards pentru eforturile depuse în cariera sa independentă, primind titluri pentru „Cel mai popular album de muzică Soul/R&B”, „Cel mai popular interpret de muzică Soul/R&B” şi „Cel mai bun disc single de muzică Soul/R&B” (pentru „Don’t Stop ‘Til You Get Enough”). În acelaşi an, Michael a câştigat două premii oferite de Billboard Music Awards la categoriile „Cel mai bun interpret de culoare” şi „Cel mai bun album al unui interpret de culoare”, dar şi un premiu Grammy pentru „Cea mai bună interpretare R&B a unui cântăreţ” (pentru „Don’t Stop ‘Til You Get Enough”). În ciuda succesului său comercial, Michael a simţit că discul „Off The Wall” ar fi trebuit să aibă un impact mult mai mare şi a fost determinat să întreacă aşteptările tuturor odată cu lansarea viitorului său album de studio. La începutul anilor 1980, Michael a obţinut cel mai mare profit din industria muzicală, el primind 37% din banii obţinuţi în urma comercializării materialelor sale discografice.

Thriller şi Motown 25 (1982-1983)

Fragmente audio:
 • „Beat it” (1983)
  Lansat în 14 februarie 1983, „Beat it”, avea să devină una dintre cele mai cunoscute melodii ale lui Michael Jackson.
  „Thriller” (1984)
  Melodia „Thriller” este melodia de baza a albumului cu acelaşi nume, ce avea să devină cel mai vâdut album al tuturor timpurilor.
 • Probleme în ascultarea fişierului? Consultaţi Ajutor.

În 1982, Jackson a contribuit la melodia „Someone In The Dark” din filmul E.T.-Extraterestrul, obţinând un premiu Grammy pentru „Cel mai bun album pentru copii”. În acelaşi an Jackson îşi lansează cel de-al doilea album Epic, Thriller, care devine cel mai vândut album din toate timpurile. Albumul a rămas în top10 Billboard 200 timp de 80 de săptămâni consecutive, în 37 dintre acestea clasându-se pe prima poziţie. A fost primul album care a avut şapte single-uri în top 10 Billboard Hot 100, incluzând „Billie Jean”, „Beat It”, „Wanna Be Startin’ Somethin’”. Thriller a primit statutul Double Diamond în Statele Unite, acordat de către RIAA, pentru cele 28 de milioane de unităţi vândute până atunci. În prezent, Thriller, este cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor, cu 110 milioane de copii vândute în întreaga lume. Reprezentantul lui Jackson, John Branca, preciza că în acel moment, Jackson avea cea mai ridicată rată a drepturilor de autor din industria muzicală, aproximativ 2$ pentru fiecare album vândut. Deasemenea, obţinea încasări record din vânzarea CD-urilor şi „The Making of Michael Jackson’s Thriller”, documentar produs de Jackson şi John Landis. Fondat de MTV, documentarul s-a vândut în peste 350.000 de copii, în doar câteva luni de la lansare.

Michael Jackson Moonwalk.ogg

Jackson execută pentru prima dată „moonwalk”

The New York Times scria că „în lumea muzicii pop, există Michael Jackson şi ceilalţi”. În 25 martie 1983, Michael Jackson a apărut la un show special televizat, Motown 25: Yesterday, Today, Forever, în care a cântat atât alături de cei din formaţia The Jackson 5, cât şi singur. Pe durata melodiei Billie Jean, Jackson execută pentru prima dată în public moonwalk, mişcare care avea să devină celebră. Prestaţia lui a fost urmărită de 47 de milioane de telespectatori, fiind comparată cu apariţia lui Elvis Presley şi a celor de la The Beatles în The Ed Sullivan Show

Pepsi, We Are the World şi afacerile (1984-1985)

În 27 ianuarie 1984, Jackson a suferit un accident de sănătate. În timp ce filma la o reclamă pentru Pepsi Cola, supravegheată de directorul Philip Dusenberry, la Shrine Auditorium din Los Angeles, Jackson a suferit arsuri de gradul doi pe cap, în urma efectelor pirothenice din cauza cărora i-a luat foc părul. Acest eveniment s-a petrecut în faţa unei mulţimi de fani care participau la simularea unui concert. Imediat după acest accident Jackson a făcut a treia operaţie de chirurgie plastică şi a urmat un tratament pentru a-şi ascunde cicatricile cauzate de acest eveniment. Cele 1,5 milioane de $ pe care Jackson i-a primit despăgubire de la Pepsi i-a donat la Brotman Medical Center din Culver City, California, care a deschis o nouă secţie „Centrul de arsuri Michael Jackson”.

 

Jackson împreună cu preşedintele Ronald Reagan şi prima doamnă Nancy Reagan, 1984

În 14 mai 1984, a fost invitat la Casa Albă şi premiat de către preşedintele Ronald Reagan, pentru acţiunile lui de caritate care au ajutat oamenii să combată alcoolul şi consumul de droguri. Jackson a câştigat 8 premii Grammy în acel an. Spre deosebire de succesoarele lui, albumul Thriller nu a avut un turneu oficial de promovare, dar Victory Tour din 1984 a arătat celor 2 milioane de americani care au participat la turneu, majoritatea single-urilor lui Michael Jackson. El a donat cele 5 milioane de $ câştigate în urma turneului. Deasemenea a compus în 1985, împreună cu Lionel Richie, „We Are the World”, o melodie de caritate lansată în întreaga lume pentru a combate sărăcia din Africa. A devenit unul dintre cele mai vândute single-uri din toate timpurile, cu aproape 20 milioane de copii vândute şi milioane de dolari donaţi pentru a combate foametea.

În timp ce lucra la single-urile „The Girl Is Mine” (1982) şi „Say Say Say” (1983) împreună cu Paul McCartney, aceştia au devenit prieteni. McCartney i-a spus lui Jackson despre mulţimea de bani care îi câştiga din posesia cataloagelor de muzică. Câştiga aproximativ 40 de milioane de $ pe an din melodiile altor cântăreţi. Prin urmare Jackson a început să cumpere, să vândă şi să distribuie drepturile de publicare a melodiilor a numeroşi artişti. În 1985, ATV Music, o companie care deţinea mii de drepturi de publicare, incluzând catalogul Northern Songs, care conţinea majoritatea compoziţilor lui Lennon-McCartney înregistrate de The Beatles, era scoasă la vânzare. Jackson era foarte interesat s-o cumpere, deşi a fost atenţionat că avea să înfrunte o competiţie dură. Entuziasmat, tot spunea, „ Nu-mi pasă. Vreau acele melodii. Adu-mi acele melodii Branca [reprezentatul lui]”. Branca l-a contactat pe reprezentantul lui McCartney, care i-a spus că clientul lui nu era interesat de ATV Music: „E prea scump”. După ce Jackson a început negocieriile, McCartney s-a răzgândit şi a încercat s-o atragă pe Yoko Ono în afacere cu el, dar ea a refuzat, iar el s-a retras. În cele din urmă Jackson i-a învins pe ceilalţi competitori în negocieri care au durat 10 luni, cumpărând catalogul pentru suma de 47,5 milioane de $.

Înfăţişare, Bad, autobiografie şi filme (1986-1987)

 

Jackson doi ani dupa ce a fost diagnosticat cu vitiligo, aici, în etapele timpurii ale bolii

Pielea lui Jackson a fost maronie pe toată durata tinereţii, dar începând cu anii ’80 a devenit din ce în ce mai deschisă la culoare. Schimbarea a dat naştere unor zvonuri care pretindeau că şi-ar fi decolorat pielea. Conform biografiei lui J.Randy Taraborrelli din 1986, Jackson suferea de vitiligo şi lupus. Vitiligo ar fi fost cauza decolorării pielii lui Jackson, ambele boli făcându-l sensibil la lumina soarelui. Tratamentul pe care l-a urmat şi machiajul folosit pentru a-i masca petele decolorate l-au făcut din ce în ce mai palid. Structura feţei s-a schimbat deasemenea. Au apărut speculaţii cum că a efectuat o serie de operaţii estetice, la nas, bărbie şi buze. La începutul anilor ’80 a pierdut din greutate din cauza unei diete şi dorinţei de a avea un „corp de dansator”. Martorii spuneau că suferă de anorexie. În 1986 a suferit a patra operaţie la nas şi una la bărbie.

Michael Jackson a devenit subiectul unor dezvăluiri senzaţionale. În 1986 The National Enquirer a publicat o serie de fotografii cu Jackson într-o camera de oxigen, susţinând că dormea în cameră pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Când Jackson a cumpărat un cimpanzeu pe nume Bubbles, de la un laborator, a fost raportat ca fiind un exemplu de „desprindere faţă de realitate”. Toate aceste evenimente i-au adus şi porecla „Wacko Jacko”.

 

Jackson a jucat în filmul 3-D Captain EO, regizat de Francis Ford Coppola. A fost cel mai scump film produs pe minut, şi a fost difuzat la parcurile Disney. Întreaga lume era în aşteptarea unui nou mare hit. Deşi nu a avut vânzările lui Thriller, albumul Bad lansat în 1987 a fost un adevărat succes comercial, 5 („I Just Can’t Stop Loving You”, „Bad”, „The Way You Make Me Feel”, „Man in the Mirror” şi „Dirty Diana”) din cele şapte single-uri clasându-se pe primul loc în Billboard Hot 100, cel mai bun album în această privinţă. Până în anul 2008 albumul s-a vândut în 30 de milioane de copii în întreaga lume.

Turneul mondial Bad a început în 12 septembrie 1987 şi s-a încheiat în 14 ianuarie 1989. Numai în Japonia turneul a avut 14 spectacole, atrăgând 570.000 de oameni, aproape triplând vechiul record de 200.000 spectatori într-un singur turneu. A doborât un record în Guinness Book când 504.000 oamenii au asistat la cele 7 spectacole de pe stadionul Wembley. Turneul a avut în total 123 de concerte şi o audienţa de 4,4 milioane de spectatori, încasările fiind situate în jurul a 125 de milioane de $. Pe timpul turneului Jackson a invitat copii fără posibilităţi să-i urmărească concertele gratis, a făcut donaţii spitalelor şi orfelinatelor.

MichaelJackson10-1.jpg Michael Jackson image by babychick53

[modifică] Autobiografie, schimbarea înfăţişării şi Neverland (1988-1990)

În 1988, Jackson a lansat prima lui autobiografie, Moon Walk, care a fost scrisă în patru ani. Cartea s-a vândut în 200.000 de exemplare. Jackson a scris despre copilaria lui, despre Jackson 5 şi despre abuzurile suferite. Deasemenea a mai vorbit şi despre operaţile estetice suferite, menţionând că a făcut doar două operaţii la nas. Moon Walk a ajuns pe prima poziţie în topul New York Times, al celor mai vândute cărţi. Tot în acel an Jackson apare în filmul Moonwalker alături de Joe Pesci. Filmul rămâne în top timp de 22 de săptămâni, fiind detronat de Michael Jackosn: The Legend Continues.

În martie 1988, Jackson a cumpărat un teren de 11 km2, în apropiere de Santa Ynez, California. Acolo a construit domeniul Neverland, la costul a 17 milioane de $. Au fost construite caruseluri, o grădină zoologică şi un cinema. În 2003 ferma Neverland a fost evaluată la 100 de milioane de $. În 1989 veniturile lui Jackson din vânzarea de albume, concerte şi afaceri au fost de 125 de milioane de $. La scurt timp a devenit primul străin care apare într-o reclamă televizata din Uniunea Sovietică.

Succesul de proporţii a lui Jackson, i-a adus şi supranumele de „regele muzicii pop”. Aceast titlu a fost popularizat de Elizabeth Taylor, la înmânarea premiului „Artistul Deceniului” în 1989, proclamându-l „adevăratul rege al muzicii pop, rock şi soul”. Deasemenea, presedintele George H. W. Bush i-a acordat premiul „Artistul Deceniului”. Din 1985 până în 1990, Jackson a donat 500.000 de $ pentru United Negro College Fund, iar toate profiturile single-ului „Man in the Mirror” au fost donate în scopuri caritabile. Jackson a fost nominalizat la premiile Emmy pentru prestaţia din timpul celebrării lui Sammy Davis Jr., pentru piesa „You Were There”.

Dangerous, Fundaţia Heal the World şi Super Bowl XXVII (1991–1993)

În martie 1991, Jackson a reînnoit contractul cu Sony Music pentru 65 de milioane de dolari, o sumă-record la acea vreme, surclasându-l astfel pe Neil Diamond ce şi-a prelungit contractul cu Columbia Records. A lansat cel de-al optulea album (Dangerous) în acelaşi an. Până în 2008, materialul discografic s-a comercializat în peste şapte milioane de exemplare în Statele Unite şi în peste 12 milioane la nivel mondial; este cel mai bine vândut album în stilul new jack swing al tuturor timpurilor. În ţara sa natală, primul single a beneficiat de cel mai mare succes comercial. „Black or White” a ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100, staţionând pe această poziţie timp de şapte săptămâni. Piesa a avut clasări similare şi în restul lumii. Al doilea cântec promovat, „Remember the Time”, a urcat până pe locul trei în clasamentul american, fiind prezent în primele cinci poziţii timp de opt ediţii. Jackson a interpretat acest cântec la gala de decernare a premiilor Soul Train Awards într-un scaun, declarând că a suferit o rană în timpul repeţiilor. „Heal the World” a reprezentat cel mai mare şlagăr al materialului discografic în Regatul Unit, înregistrând vânzări de peste 450 000 de exemplare şi clasându-se timp de cinci săptămâni pe locul secund în UK Singles Chart în 1992.

Jackson a înfinţat fundaţia Heal the World în 1992. Fundaţia organiza numeroase acţiuni de caritate, copii săraci erau aduşi în parcul de distracţie construit de Jackson la Neverland, pentru a se bucura de nenumăratele distracţii oferite de parc. Fundaţia a trimis deasemenea milioane de dolari în întreaga lume, pentru a ajuta copiii afectaţi de război şi boli. Turneul mondial, Dangerous World Tour, a început în 27 iunie 1992 şi s-a terminat în 11 noiembrie 1993. Jackson a susţinut 67 de concerte, în faţa a 3,5 milioane de oameni. Toate profiturile au fost donate către fundaţia Heal the World. Drepturile de difuzare a turneului Dangerous au fost cumpărate de HBO pentru suma de 20 de milioane de dolari, record care nu a fost doborât nici astăzi. Odată cu moartea lui Ryan White, Jackson a atras atenţia publicului asupra virusului HI/SIDA, un subiect controversat în acea perioadă. El a pledat public pentru acordarea de extra-fonduri, pentru cercetarea şi combaterea virusului HI/SIDA.

În timpul unei călătorii în Africa, Jackson a vizitat mai multe ţări, printre care Gabon şi Egipt. La prima oprire în Gabon a fost întâmpinat de 100.000 de oameni, unii dintre ei purtând pancarte pe care scria „Bun venit acasa, Michael”. La prima lui vizită în Coasta de Azur, Jackson a fost încoronat „Regele Sani” de către un şef tribal.

Printre cele mai aclamate prestaţii ale lui Michael se numără şi spectacolul Super Bowl XXVII. Unul dintre cele mai spectaculoase momente a fost catapultarea lui Jackson pe scenă dintr-o ploaie de artificii. Purtând o costumaţie militară, negru cu auriu, şi ochelari de soare, Jackson a aterizat pe scena, rămănând nemişcat timp de câteva minute în faţa mulţimii extaziate. După aceasta şi-a scos încet ochelarii, i-a aruncat şi a început să cânte şi să danseze. Spectacolul a fost compus din 4 melodii: „Jam”, „Billie Jean”, „Black or White” si „Heal the World”. Show-ul de la Super Bowl a fost urmărit de 135 de milioane de americani. Albumul Dangerous a urcat 90 de poziţi în top.

Jackson a primit premiul „Living Legend Award” la cea de-a 35-ea Gală a Premiilor Grammy, din Los Angeles. „Black or White” a fost nominalizat pentru cea mai bună prestaţie vocală. „Jam” a câştigat două nominalizări: cea mai bună prestaţie vocală R&B şi cea mai bună melodie R&B.

[modifică] Prima acuzaţie de abuz sexual (1993)

În februarie 1993, Michael a dat primul lui interviu TV după o pauză de 14 ani, într-o emisiune de 90 de minute a celebrei Oprah Winfrey. Vizionată de 90 de milioane de americani, s-a clasat pe locul patru în topul audienţei din istoria televiziunii americane (cu excepţia transmisilor sportive). Printre subiectele abordate s-a numărat relaţia cu tatăl său şi rolul acestuia în copilăria lui. Michael a mărturisit că plângea adesea de singurătate şi a negat zvonurile pe care le publicau tabloidele, de pildă că achiziţionase osemintele „omului-elefant” Joseph Merrick sau că dormea într-o cameră hiperbarică. A respins deasemenea zvonul că şi-ar fi albit tenul şi a vorbit despre boala lui de piele, vitiligo. A recunoscut că îşi făcuse operaţii plastice la nas, dar a adăugat că se oprise acolo.

În vara anului 1993, Jackson a fost acuzat de molestare sexuală de către un copil de 13 ani pe nume Jordan Chandler şi tatăl său, Evan Chandler, un dentist. Poliţia a descins la Neverland, ba chiar a fotografiat organele genitale ale lui Michael, însă n-a fost depusă nici o plângere penală. „Sunt complet nevinovat, n-am greşit cu nimic”, a fost răspunsul lui, transmis prin satelit de la Neverland. În ianuarie 1994 s-a zvonit că plătise familiei Chandler milioane de dolari pentru a scăpa de proces şi mulţi şi-au închipuit că era vinovat. Michael va afirma răspicat, prin intermediul biografului său J. Randy Taraborrelli, că a plătit „pentru că trebuia să-mi văd de viaţa mea. Povestea asta mă ucidea… Îţi jur, n-am făcut-o. Voiam doar să las totul în urmă”.

 

Jackson s-a căsătorit cu Lisa Marie Presley în 26 mai 1994.

[modifică] Prima căsătorie (1994)

În mai 1994, Jackson se căsătoreşte cu cântăreaţa şi compozitoarea Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis Presley. O cunoştea pe Lisa Marie încă din 1975, dar relaţia lor a început abia după ce s-au întâlnit din nou, în 1993. Unii au spus că nu era decât o găselniţă de marketing pentru a distrage atenţia de la scandalul Chandler, dar faptul că Michael şi Lisa Marie s-au căsătorit departe de ochii lumii (în republica Dominicană) şi au păstrat două luni secretul, în ciuda vigilenţei ziariştilor, infirmă această teorie. Jackson şi Lisa Marie au divorţat la nici 2 ani după, dar au rămas buni prieteni.

[modifică] HIStory (1995-1997)

Una dintre multele statui poziţionate în toată Europa pentru promovarea turneului HIStory.

Penultimul album al lui Michael din anii ’90 a fost iniţial plănuit ca o culegere de hituri mai vechi, însă, pe măsură ce aduna materialul, a devenit limpede că avea destule piese pentru un dublu CD care să împletească vechiul cu noul. Pe discul 2, Michael apare pentru prima dată şi în calitate de instrumentist (keyboards, sintetizator, tobe, chitară şi percuţie), iar 12 din cele 15 piese noi sunt compuse de el. Intitulat sugestiv HIStory: Past, Present And Future – Book 1, albumul a apărut în iunie 1995 şi a debutat pe locul 1 în topul american – o realizare notabilă, fiind destul de scump. Totuşi a rămas acolo doar două săptămâni, cea mai scurtă perioadă în comparaţie cu celelalte albume ale sale care au ocupat aceeaşi poziţie.

În ciuda acestui fapt, Michael scria întodeauna istoria, aşa s-a dovedit când „You Are Not Alone” a devenit primul single care a intrat în Billboard Hot 100 direct pe locul 1, în septembrie 1995. Predecesorul lui, „Scream” (o piesă violentă în care a cântat alături de sora lui, Janet), se oprise în iunie pe locul 5, iar următoarele single-uri au fost „Eatrh Song” şi „Stranger In Moscow”. Albumul a fost promovat printr-un turneu mondial cu 87 de concerte, din septembrie 1996 până în octombrie 1997. Acesta a fost ultimul turneu a lui Michael Jackson.

[modifică] A doua căsătorie, primii copii şi Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix (1996-1999)

În timpul turneului HIStory World Tour, Jackson s-a căsătorit cu asistenta-dermatolog Deborah Jeanne Rowe, pe data de 14 noiembrie 1996, ceremonia având loc în apropierea hotelului la care era cazat Michael, în Sydney.[10][11] Debbie Rowe i-a dăruit doi copii: Prince Michael şi Paris Michael Katherine. Cei doi s-au întâlnit prima dată la mijlocul anilor ’80, când Michael a fost diagnosticat cu vitiligo. De atunci, Debbie s-a îngrijit de sănătatea lui Michael şi i-a oferit sprijin emoţional, care a dus la o poveste de dragoste.[12] Căsătoria lor a rezistat mai puţin de trei ani şi s-a încheiat cu un divorţ, în 1999. Cu acordul lui Debbie, cei doi copii au intrat în custodia lui Michael.[13]

În 1997, Jackson a lansat albumul Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix, care conţine remixuri din albumul HIStory şi cinci melodii noi. Vânzăriile albumului au ajuns la 6 milioane de copii până în 2007, devenind cel mai bine vândut album-remix. A ajuns pe prima poziţie în Marea Britanie, la fel şi melodia cu acelaşi nume, Blood on the Dance Floor.[14][15] În Statele Unite, albumul a fost certificat cu Platină, dar a ajuns doar pe poziţia 24.[16] Potrivit Forbes, venitul lui Jackson în 1996 a fost de 35 de milioane de dolari şi de 20 de milioane de dolari în 1997.[17]

Până în iunie 1999, Jackson era implicat în numeroase acţiuni de caritate. El i s-a alăturat lui Luciano Pavarotti într-un concert de binefacere, în Modena, Italia. În urma acestui show s-au strâns milioane de dolari petrnu refugiaţii din Kosovo, cât şi pentru copiii din Guatemala.[18] La sfârşitul acelei luni, Jackson a organizat o serie de concerte caritabile „Michael Jackson & Friends”, în Germania şi Korea. Printre artiştii implicaţi în acele concerte se numără Slash, The Scorpions, Boyz II Men, Luther Vandross, Mariah Carey, A. R. Rahman, Prabhu Deva Sundaram, Shobana Chandrakumar, Andrea Bocelli şi Luciano Pavarotti. Profiturile s-au îndreptat către „Nelson Mandela Children’s Fund”, Crucea Roşie şi UNESCO.[19]

 doua acuzaţie de abuz sexual (2003-2005)

[modifică] Activitatea recentă şi revenirea la proeminenţă (2008—2009)

 

Michael Jackson cu copiii lui, în Disneyland Paris, 2006

În 21 noiembrie 2008, ziarele publicau ştirea că Jackson s-a convertit la Islam şi şi-a schimbat numele în „Mikaeel”. Cu toate acestea, alte surse au sugerat că se convertise mai devreme, în 2007, când fratele lui, Jermaine, ar fi spus că s-ar fi convertit la islam[20][21][22][23][24]. Însă unul din avocaţii lui Michael Jackson, Londell McMillan, a dezminţit aceste zvonuri ca fiind „aiureli”.[25]

În martie 2009, Jackson a anunţat că, începând cu 8 iulie 2009, va susţine un turneu de 10 concerte, numǎrul ajungând mai târziu la 50 — turneu intitulat: „This Is It”. Concertele urmau să aibă loc în Arena 02 din Londra. El a explicat „Vreau doar să spun că acestea vor fi ultimele mele concerte în Londra. Când spun ultimele, vorbesc serios”, adăugând că „ultima cortină va cădea”.

Cel mai bine vândut album al său este „Thriller”, care este pe primul loc dintre cele mai vândute albume ale tuturor timpurilor, urmat pe locul 2 de cei de la AC/DC cu „Back In Black”.

[modifică] Decesul

In dupa-amiaza zilei de 25 iunie 2009, Michael Jackson a suferit un stop cardiac la casa închiriată din Holmby Hills, Los Angeles. A fost găsit cu pulsul scăzut de către medicul personal, însă încercarea de a-l resuscita a eşuat.[26] Echipa de paramedici a primit un apel la 911 la ora 12:22 p.m. (ora locală), ajungând la faţa locului după trei minute şi şaptesprezece secunde.[27][28] A fost raportat că acesta nu respira şi au fost făcute manevre de resuscitare cardiopulmonară la faţa locului,[29] apoi au dus pacientul, care intrase în comă, la Centrul Medical UCLA.[26] Decesul a fost declarat în jurul orei 14:26 (ora locală) în aceeaşi zi.[30][31][32] Autorităţile au programat o autopsie, presa făcând multe speculaţii în legătură cu cauza morţii.[33] Funeraliile au avut loc pe 7 iulie 2009 în Los Angeles, familia lui participând la o ceremonie privată organizată în cimitirul Forest Lawn[34], iar la Staples Center a avut loc omagiul public.[35] Coşciugul a fost prezent în acest loc pe tot parcursul ceremoniei ce a fost urmărită de peste 2.5 miliarde de oameni din intreaga lume, însă nu se cunoaşte încă locul exact al înmormântării.[36]

 
Vezi şi: Funeraliile lui Michael Jackson

[modifică] Reacţii

 • Lisa Marie Presley: „Sunt foarte tristă şi confuză din cauza tuturor acestor emoţii care mă copleşesc. Sunt îngrijorată pentru copiii săi, despre care ştiu că însemnau totul pentru el şi pentru familia lui. E o pierdere atât de mare şi cu implicaţii atât de profunde, încât nu am cuvinte să o descriu”[37]
 • Madonna: „Nu mă pot opri din plâns din cauza acestei veşti triste. Întotdeauna l-am admirat pe Michael Jackson. Lumea a pierdut unul dintre cei mai mari artişti ai ei, dar muzica lui va trăi pentru totdeauna. Inima mea este alături de cei trei copii ai lui şi de ceilalţi membri ai familiei sale. Dumnezeu să îi ajute!”[37]
 • Paul McCartney: „Am avut privilegiul să petrec ceva timp şi să lucrez alături de Michael. Era un bărbat-copil cu un talent imens şi cu un temperament liniştit. Muzica lui va rămâne pentru totdeauna în memoria tuturor oamenilor, iar amintirile mele despre momentele petrecute cu el vor fi întotdeauna fericite”.
 • Nelson Mandela: „Am aflat cu tristeţe de moartea prematură a lui Michael Jackson, am admirat foarte mult talentul său extraordinar. A fost un gigant al muzicii şi va fi o legendă a lumii. Ne va lipsi foarte mult. Eu şi soţia mea suntem alături de familia îndurerată şi le transmitem condoleanţe” [38]
 • Diana Ross: „Michael a fost o pasiune a mea, o parte a vieţii mele pe care o preţuiesc foarte mult” [38]
 • Usher: „Inima mea este alături de Regele pop şi de familia lui”
 • Jane Fonda: „Sunt împietrită. Prietenul meu, Michael Jackson, a murit. A locuit practic cu mine, pentru o săptămână, pe platourile de filmare de la «Pe heleşteul auriu/ On Golden Pond», după «Thriller»”[37]
 • Arnold Schwarzenegger: „Astăzi lumea a pierdut una dintre cele mai influente şi mai emblematice figuri din industria muzicală. Chiar dacă au existat întrebări serioase legate de viaţa sa persoanlă, Michael a fost un mare artist incontestabil, iar popularitatea sa a marcat generaţii şi întreaga lume” [40]
 • Celine Dion: „Sunt în stare de şoc. Sunt copleşită de această tragedie. Michael Jackson a fost dintotdeauna un idol pentru mine. A fost nu doar o persoană talentată, ci a fost unic, un geniu. E o pierdere atât de mare. E ca atunci când Kennedy a murit sau când Elvis a murit. Condoleanţele mele familiei sale. Este o pierdere imensă” [37]
 • Cher: „Am un milion de reacţii, la care nu m-aş fi aşteptat. A fost un cântăreţ mare – Dumnezeu îţi dă anumite daruri şi acest copil a fost un copil minunat, înzestrat cu multe daruri. Putea să cânte ca nimeni altul şi putea să comunice cu toţi oamenii.” [37]
 • Justin Timberlake: „Nu pot sa imi gasesc cuvintele potrivite pentru a descrie durerea ce mă cuprinde. Am pierdut un geniu şi un ambassador, nu doar pentru muzica POP, ci pentru toate genurile de muzică. A fost un artist care a inspirat mai multe generaţii şi o să preţuiesc pentru totdeauna momentele în care am fost împreună pe aceeaşi scenă. Condoleanţele mele se îndreaptă către familia lui şi către toţi cei care l-au iubit pe Michael” [37]
 • Beyonce: „Michael a fost un prieten drag şi un profesionist desăvârşit. Colaborarea mea cu el a fost cea mai captivantă experienţă din viaţa mea, care m-a inspirat ca nicio alta. Ne va lipsi foarte mult. Sunt teribil de tristă. El a fost cel mai mare artist din lume, iar lumea îi va duce dorul. Inima mea este alături de familia şi de fanii lui”.[37]
 • P. Diddy: „Michael mi-a arătat că ritmul muzicii se poate şi vedea, mi-a adus muzica în viaţă şi m-a făcut să cred în magie”[37]

[modifică] Omagiu şi recunoştinţă

În cadrul turneului Sticky & Sweet din 2009, din Londra, cântăreaţa pop Madonna a adus un ultim omagiu megastarului când la finalul piesei „Holiday” a exclamat:[41]

„Ridicaţi mâinile pentru unul dintre cei mai mari artişti din istorie – trăiască Regele!”.

[modifică] Michael Jackson în România

Michael Jackson a fost primul mare artist care a concertat în România. În data de 1 octombrie 1992, 70.000 de oameni au fost prezenţi pe stadionul Lia Manoliu din Bucureşti, pentru a-l vedea pe Michael cântând şi dansând. Evenimentul a fost difuzat de postul de televiziune HBO, care a cumpărat drepturile de transmitere pentru suma record de 20 de milioane de dolari. Concertul care făcea parte din cadrul turneului Dangerous World Tour, a atins audienţe record pentru postul de televiziune HBO. Concertul din 1992 a fost lansat pe DVD în 2005. Live In Bucharest: The Dangerous Tour împreună cu concertul de la Seoul, din cadrul turneului HIStory, sunt singurele concerte ale lui Michael Jackson lansate pe DVD. La puţin timp după concert, Michael Jackson filmează pentru videoclipul piesei Police Walk, alături de poliţişti români. Tot în 1992, Jackson vizitează un orfelinat din Bucureşti şi donează 10.000 de dolarii pentru construirea unui parc copiiilor din orfelinat. Michael Jackosn revine în România, în 1996, în cadrul turneului HIStory World Tour.

[modifică] Stilul muzical şi vocea

[modifică] Influenţe

Genul adoptat de Jackson îşi are rădăcinile în R&B, muzica interpreţilor de la Motown Records, pop şi soul. A fost influenţat de unii dintre contemporanii săi, cum ar fi Little Richard, James Brown, Jackie Wilson, Diana Ross, Fred Astaire şi de Bee Gees.

Little Richard a avut cea mai mare influenţă asupra compoziţiilor lui Jackson, iar James Brown a reprezentat cea mai mare inspiraţie pentru acesta încă din copilărie, considerându-l un „maestru” sau „geniu”, în special în timpul când era membru al formaţiei Famous Flames: „Încă de la o vârstă fragedă, când nu aveam nici şase ani, mama mă chema oricând, chiar dacă dormeam, chiar dacă făceam altceva, să mă uit la televizor pentru a-l vedea pe maestrul meu la treabă. Iar când l-am văzut mişcările, am rămas uimit. Nu am mai văzut niciodată un cântăreţ să interpreteze în acelaşi mod şi din acel moment am ştiu că acest lucru voi face pentru tot restul vieţii mele şi asta datorită lui James Brown.

La început, Diana Ross l-a ajutat pe tânărul Jackson să-şi perfecţioneze tehnica vocală. În octombrie 1969, s-a luat hotărârea ca Jackson să locuiască cu mama lui ce s-a dovedit a fi nu doar o figură maternă ci şi un model, urmărind-o adesea în timpul repetiţiilor. El a declarat ulterior: „Am ajuns să o cunosc foarte bine. M-a învăţat atât de multe. Obişnuiam să stau într-un colţ şi să urmăresc cum se mişca. Era arta în mişcare. Am studiat cum dansa, cum cânta – exact aşa cum era.” Jackson i-a spus: „Vreau să fiu ca tine, Diana.”, iar ea i-a răspuns: „Fii tu însuţi”. Jackson a utilizat însă sunetul oooh în acelaşi mod ca Diana Ross. La început, acesta presăra versurile destul de des cu oooh. Nu era interpretat prelung, ci mai degrabă ca o exclamaţie neaşteptată. Diana Ross a utilizat acest efect în timpul înregistrărilor cu cei de la The Supremes, iar tânărul Jackson a fost încântat să-l preia.

[modifică] Teme şi genuri abordate

Steve Huey de la Allmusic a afirmat că de-a lungul carierei sale de interpret solo, caracterul multilateral al lui Jackson i-a permis să experimenteze multe genuri şi teme. Ca muzician, a trecut de la balade şi piese dance caracteristice interpreţilor de la Morown Records la techno şi house, inclusiv new jack swing, compoziţiile sale având atât ritmuri din muzica funk, cât şi chitări utilizate în hard rock.

Spre deosebire de alţi cântăreţi, Jackson nu scria creaţiile sale pe hârtie. El le dicta într-un aparat de înregistrare; când era în studio, le interpreta din memorie. Câţiva critici de specialitate au observat că „Off the Wall” era o combinaţie de funk, disco-pop, soul, soft rock, jazz şi baladă pop. Alte exemple notabile ar fi „She’s out of My Life”, „Workin’ Day and Night” şi „Get on the Floor”.

Conform lui Huey, Thriller a rafinat sentimentul de putere existent pe Off the Wall; piesele dance şi cele rock erau mai agresive, în timp ce baladele şi cântecele pop erau mai lente şi mai pătrunzătoare. Mai notabile sunt baladele „The Lady in My Life”, „Human Nature”, „The Girl Is Mine”; cele în stilul funk: „Billie Jean”, „Wanna Be Startin’ Somethin’”; compoziţiile disco: „Baby Be Mine” şi „P.Y.T. (Pretty Young Thing)”. Christopher Connelly de la Rolling Stone a afirmat că odată cu Thriller, Jackson şi-a dezvoltat asocierea îndelungată cu teme subliminale cum ar fi paranoia sau imagistica întunecată. Stephen Thomas de la Allmusic evidenţiează faptul că acestea se întâlnesc în piese ca „Billie Jean” sau „Wanna Be Startin’ Somethin’”. Versurile cântecului „Billie Jean” sunt despre o admiratoare care pretinde că interpretul este tatăl copilului ei. În „Wanna Be Startin’ Somethin’”, el critică bârfele şi mass-media. „Beat It”, piesa rock despre anti-violenţa găştilor, a devenit un omagiu adus pentru West Side Story, fiind prima compoziţie de cross-over spre rock ce a beneficiat de un succes important, conform lui Huey. Acesta a observat şi faptul că odată cu numele piesei Thriller a început interesul lui Jackson pentru supranatural. În 1985, Jackson a participat la compunerea piesei de caritate „We Are the World”; temele umanitare au devenit unele frecvent abordate în versurile cântecelor din anii ulteriori.

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. INISOR
  feb. 09, 2010 @ 23:47:21

  nu mi-a trecut nici un pic suferinta cred ca o sa-l plang vesnic!

  Răspunde

 2. mihaela
  sept. 08, 2010 @ 16:50:40

  MICHAEL alasat un gol imens.Ne e dor sa-l mai vedem.Cred ca mai avea multe de facut la cat de talentat era.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: