Limbajul ascuns al imbratisarilor
Imbratisarea este magnifica cand nu este doar de complezenta sau cand exprima caldura sufleteasca, iar femeile, mai mult decat barbatii constientizeaza frumusetea senzatiilor si trairilor reflectate prin acest gest. In functie de gradul de intensitate al sentimentelor pe care doreste sa-l exprime, o imbratisare poate fi puternica sau fragila, poate fi egoista sau generoasa, poate fi mincinoasa sau sincera, poate fi creatoare de viata sau ucigatoare de zambete, poate fi un balsam pentru sufletele ranite sau fericire pentru persoanele care iubesc. O imbratisare ofera protectie, te face sa te simti mai puternica, mai vulnerabila sau mai sigura pe tine. Prin intermediul imbratisarilor ne regasim pe noi insene si pe cel iubit. Nu trebuie neaparat sa insotim imbratisarile de cuvinte. Este suficient sa imbratisezi, sa pastrezi cuvintele nerostite, sa strangi iar in brate pentru ca totul sa fie spus.
In studiul “Cartea gesturilor”, Peter Collett descria mai multe tipuri de imbratisari, fiecare dintre ele continand indicatori importanti ce tradeaza la randul lor un anumit grad de intimitate intre actantii gestului. Imbratisarea laterala este descrisa ca un gest efectuat de doua persoane care stau una alaturi de cealalta, una dintre ele cuprinzand cu bratele pe cealalta. Aceasta imbratisare este usor superficiala deoarece este abordata de persoanele care se tem in generale ca gesturile lor ar putea fi interpretate gresit. Este tipul de imbratisare pe care o abordeaza seful fata de secretara sa pentru a nu lasa loc unor concluzii eronate legate de tipul de relatie existenta intre cei doi. De ce ne lipsesc imbratisarile atunci cand nu mai avem parte de ele si de ce avem nevoie in permanenta de ele? Pentru ca daca vin din suflet imbratisarile reflecta franturi din suflet. Psihologii sunt de parere ca imbratisarea frontala completa reprezinta o astfel de imbratisare, o imbratisare completa si adevarata intre doua persoane care se abandoneaza una alteia. Corpurile celor doua persoane se suprapun total, imbratisarea exprimand afectiune mutuala si sensibilitate. Gestul conducerii bratelor dupa umeri, dupa talie sau in jurul bustului tradeaza si o anumita nuanta pasionala daca unul dintre parteneri (de regula barbatul) il efectueaza usor posesiv, apropiindu-si partenera usor violent de pieptul sau si strangand-o posesiv in brate.
Ati observat ca persoanele care ezita sa imbratiseze sau sa fie imbratisate isi expun trairile prin imbratisarea concava? Acest tip de imbratisare este una rece, de tip neutru, lipsita de caldura si spontaneitate. In timpul imbratisarii, picioarele raman departate, posibilitatea de atingere cu trupul celeilalte persoane fiind astfel mult micsorata. In aceasta imbratisare, pozitia pelvisului reprezinta un indice de nepretuit al graudului de confort pe care il resimte o persoana. In general, persoanele care nu se simt confortabil in aceasta imbratisare au tendinta de a-si retrage pelvisul. Prin intermediul imbratisarii convexe pot fi semnalati indici de atractie si seductie care uneori scapa privitorilor, dar care sunt remarcati de persoanele participante la acest gest. In imbratisarea convexa, daca persoana care imbratiseaza doreste sa-si exprime atractia fata de cealalta persoana, isi va apropia talpile si-si va impinge pelvisul spre ea.
Si nu in ultimul rand, dincolo de aceasta clasificare poate putin prea teoretica pentru unii, putem adauga ca imbratisarea este gestul care exprima cea mai variata si bogata gama de sentimente. Ea exprima dorinta, disperare, iubire, pasiune, dor, acceptare, apropiere, nevoie de protectie, siguranta, suferinta, tandrete, gelozie, manie, invidie sau tradare. Si daca sentimentele sunt diversificate, si felul imbratisarii difera si el. Imbratisarile intime ale indragostitilor un vor fi niciodata identice cu cele ale prietenilor, imbratisarea de intampinare nu va fi niciodata la fel de expresiva ca cea de revedere, iar imbratisarea senzuala, de tip erotic se va distinge intotdeauna de cea de tip formala, oficiala. Indiferent de circumstante, de starea afectiva, de persoana care executa acest gest, de sentimentele care se doresc a fi transmise, imbratisarile sunt unice si constituie o modalitate excelenta de substituire a cuvintelor.
Comentarii recente